Lezing: Chantal Epskamp vertelt over Scenario Reconstructie Methodiek (SRM)
In een opsporingsonderzoek ben je bezig met waarheidsvinding.
Maar hoe geef je dat abstracte begrip waarheidsvinding vorm in de opsporingspraktijk?
Chantal Epskamp (criminoloog en gastdocent bij Politieacademie, VU, Universiteit Leiden en HvA), komt vertellen over de Scenario Reconstructie Methodiek (SRM): een praktisch denkkader voor iedereen die “iets” met opsporing doet en zich daarmee bezighoudt met waarheidsvinding.
Ze legt deze methodiek uit aan de hand van een van de bekendste en langstlopende zaken uit ons land: de zaak van Milica van Doorn. Een casus die zich laat meten met zaken als Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen. Hierbij laat ze zien dat iedereen in het opsporingsproces (onbewust) verhalen maakt over wat er is gebeurd en hoe ook de rechtbank dit doet.
Je hiervan bewust zijn, zorgt ervoor dat je in je onderzoek beter kunt sturen op informatie die nodig is om je verhaal te toetsen: welk verhaal is méér waar en heb ik daar wel bewijs voor? Of is een andere uitleg mogelijk? En hoe onderzoek ik dat dan?
Prijsvraag
Doe ook mee aan de prijsvraag van deze lezing om het boek van Chantal Epskamp: 'Van Whatskeburt to Whodunit' te winnen! Zit jij het dichtst bij het antwoord?
Hoeveel pagina’s heeft Chantal in totaal geschreven over scenariodenken binnen de opsporing (boeken én artikelen meegeteld)?
Stuur je antwoord naar: info@hetcnn.nl
Inschrijven & kosten:
Leden van het CNN: Inschrijven is gratis en kan met 1 klik via de website;
Niet-leden: Inschrijven kan via de Google Forms op onze instagram (@HetCNN) en kost €5.
Afmelden de lezing kan tot en met 26 januari!
Locatie: Universiteit Leiden, KOG, B013
Datum: 31 januari 2024
Tijd: De lezing begint om 19:00. Wees op tijd!