U bent hier:

Manon is Compliance Analist bij Brunel

27/03/2023

Manon is Compliance Analist bij Brunel en vertelt je graag wat er zo interessant is aan dit vakgebied.

 

Compliance

Manon is Compliance Analist bij Brunel: “Als je geleerd hebt hoe je naar transacties kijkt, dan kun je daar heel veel informatie uit halen. Dat vind ik fascinerend.”

Manon* werkt via Brunel bij de Rabobank als Compliance Analist. Wanneer haar op verjaardagen wordt gevraagd wat voor werk ze doet is het nog wel eens een uitdaging om dat uit te leggen. Toch is compliance de laatste jaren een hot topic. Als ze vertelt over de witwaspraktijken via Nederlandse banken kunnen mensen zich vaak de krantenkoppen nog wel herinneren. Manon houdt zich dus bezig met het opsporen van dit soort risico’s, zodat de bank de veiligheid op orde heeft. “Als je geleerd hebt hoe je naar transacties kijkt, dan kun je daar heel veel informatie uit halen. Dat vind ik fascinerend.”

 

Actueel onderwerp

“In compliance houden we ons onder andere bezig met het tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Dat zijn zaken die heel erg spelen in de samenleving, omdat het in het verleden nog wel eens is misgegaan en er nu strenger op wordt gecontroleerd. Samen werken we aan een veilig en integer banksysteem. Sinds een paar maanden werk ik op de afdeling sancties. Dat is wat meer gespecialiseerd en daar focus ik me specifiek op de wet- en regelgeving met betrekking tot de sancties en dat de bank zich daaraan houdt.”

 

Onderzoeken en analyseren

“Ik heb zelf criminologie gestudeerd, dus ik ben opgeleid om kritisch, diepgaand onderzoek te doen en dat vind ik ook leuk. Daarnaast is het goed om kennis te hebben van wet- en regelgeving en hoe je dit kunt toepassen. Je moet een risicoanalyse kunnen maken, de onderzoeksresultaten vastleggen in een samenhangend verhaal en op basis daarvan een beslissing durven nemen. Ook als je niet per sé een financiële, juridische of criminologische achtergrond hebt zijn er heel veel kansen om binnen dit vakgebied aan de slag te gaan. De studieachtergronden van collega’s zijn heel divers, van rechten en bedrijfs- en bestuurskunde tot geschiedenis en journalistiek. Voor mensen die net klaar zijn met hun studie of vanuit een ander vakgebied komen is het een goede eerste stap in de financiële wereld om vanuit daar door te groeien.”

 

KYC (Know Your Client)

“Een onderdeel van compliance is KYC. Wie is de klant precies? Het geeft me echt voldoening om een klantbeeld compleet te krijgen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de levensstijl, waar het inkomen en het vermogen vandaan komt, of iemand een eigen bedrijf heeft, hoe het gezin eruit ziet etc. Als je dat weet is het makkelijker om opvallende transacties eruit te filteren die je eigenlijk niet bij de klant vindt passen, zoals transacties naar hoogrisicolanden of ongewoon grote stortingen van contant geld. Als je geleerd hebt hoe je naar transacties kijkt, dan kun je daar heel veel informatie uit halen. Dat vind ik heel interessant en fascinerend. Je neemt soms een kijkje in een wereld waar je anders niks van weet, puur omdat je klant zich daarin bevindt, daar werkzaam in is of bepaalde hobby’s heeft. Dat verbreedt je kennis en je wereldbeeld.”

 

Manon werkt als Compliance Analist bij Brunel

Je kunt aan de hand van bankgegevens een heleboel zien, maar het is wel belangrijk om daar bewust mee om te gaan.

 

Klantvriendelijkheid en privacy

“Ik vind het prettig om klantvriendelijk te werk te gaan. Ik probeer zoveel mogelijk zelf op te lossen, zodat je de klant zo min mogelijk lastigvalt en je het voor iedereen fijn afhandelt. Je kunt aan de hand van bankgegevens een heleboel zien, maar het is wel belangrijk om daar bewust mee om te gaan en te weten wanneer je wel mag kijken en wanneer niet. Banken zijn verplicht om bepaalde gegevens te controleren, maar de bank mag niet zomaar alle transacties van een klant gaan bekijken. Dat mag echt alleen als er een risico is gerelateerd aan de wet- en regelgeving, zoals de Wwft. Er moet op juridische basis sprake zijn van reden om een klant vaker te monitoren of in het ergste geval zelfs afscheid te nemen van een klant als de risico’s voor de bank te hoog worden.”

 

Carrière bij Brunel

“Ik werk nu bijna twee jaar bij Brunel en in die tijd heb ik bij twee verschillende banken gewerkt. Ik vind dat een enorme rijkdom, omdat ik er ontzettend veel van geleerd heb. Brunel heeft natuurlijk contracten met een heleboel verschillende bedrijven en je krijgt daardoor de mogelijkheid om bij allerlei opdrachtgevers aan de slag te gaan. Als je klaar bent voor iets nieuws, dan kun in overleg met je consultant bepalen welke volgende stap bij je past. Ik heb ook echt het idee dat je een voordeel hebt bij Brunel. Er worden leuke dingen georganiseerd voor de Compliance Community en je krijgt de mogelijkheid om extra opleidingen en trainingen te volgen. Brunel investeert echt in je ontwikkeling. Het is meer dan alleen detacheren, daarom zou ik het zeker aanraden om via Brunel aan de slag te gaan.”