U bent hier:

Blog

25/09/2023

Als Criminoloog een baan in de IT: Hieke Schukken legt het uit

 

Op mijn achttiende heb ik me, zonder naar een open dag of voorlichting geweest te zijn, ingeschreven voor de bachelor Criminologie in Leiden. Mijn moeder had me altijd verteld dat ik moest doen wat me leuk leek, en Criminologie leek me leuk (wie niet?), dus daar ging ik. Een impulsieve keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.

Tijdens mijn bachelor in Leiden heb ik een half jaar stage gelopen bij de politie, waar ik onderzoek heb gedaan naar mensenhandel binnen de prostitutiesector in Den Haag. Ondanks dat mijn stage midden in de coronapandemie plaatsvond, waardoor ik in een half jaar slechts drie keer op het hoofdbureau ben geweest, heb ik veel geleerd van dat onderzoek. Het heeft ook invloed gehad op mijn keuze voor een masterscriptiestage.

Na een half jaar bij de overheid meegekeken te hebben, wilde ik tijdens mijn master Forensische Criminologie namelijk stagelopen bij een commercieel bedrijf. Het werkproces verloopt bij de overheid wat anders dan bij commerciële bedrijven, en ik wilde het van beide kanten gezien hebben.

Zodoende kwam ik via via bij Pandora Intelligence terecht. Ik heb daar mijn masterscriptie geschreven, ben afgestudeerd, en mocht na mijn stageperiode terugkomen voor een vaste baan als consultant.

Eigenlijk is Pandora Intelligence het laatste bedrijf waar ik ooit had gedacht werkzaam te zijn. We zijn namelijk actief in de branche software, iets waar ik tijdens mijn leven alleen in aanraking mee ben gekomen als ik langs de IT’ers op school moest omdat mijn laptop weer eens niet naar behoren werkte (heb je al een back-upje gedraaid? Aan- en uitgezet?). Maar eigenlijk is het een hele goede plek voor een criminoloog, vanwege de sector waarin we werken: het veiligheidsdomein. We werken samen met de Politie, Defensie, Veiligheidsregio’s, gemeentes, en nog veel meer partijen, die we helpen om data om te zetten in begrijpelijke verhalen.

Met onze (gepatenteerde) scenario-based aanpak ontdekken we verhalen in ongestructureerde data. We gebruiken databronnen om informatie uit het verleden en het heden te combineren, om op die manier relevante en actionable intelligence op te bouwen. Daarmee helpen we onze klanten bij het maken van keuzes en het anticiperen op toekomstige gebeurtenissen.

Als consultant ben ik onder andere de brug tussen onze klanten en onze softwaredevelopers. De data die onze klanten aanbieden moeten geïnterpreteerd worden en ‘vertaald’ worden naar onze software. Het interpreteren is een inhoudelijke taak, die uitermate geschikt is voor iemand met vakinhoudelijke kennis, zoals een criminoloog.

Bovendien is het interessant om met zoveel verschillende klanten te maken te krijgen. Zo krijg je telkens een klein kijkje in de keuken bij de partijen met wie we samenwerken, waardoor het werk altijd afwisselend is.

Kortom: denk als criminoloog ook eens aan een baan in de IT!