U bent hier:

Een kijkje in de Compliance wereld bij TPS

23/06/2024

Een kijkje in de Compliance wereld bij TPS 

Wie ben ik?

Mijn naam is Ezra en ik ben een 23-jarige compliance trainee. Ik ben in 2022 afgestudeerd nadat ik 4 jaar lang de bachelor Bedrijfskunde heb gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens mijn studie heb ik verschillende stages gelopen binnen de bancaire sector, de bouw en transport & logistiek. Ik ben erg ondernemend en zodoende had ik het plan om te gaan ondernemen na mijn studie. Na vele obstakels voor mijn eigen transportonderneming ging het plan op het allerlaatst toch niet door. “Wat nu?”, dacht ik. Een master diploma zag ik niet zo zitten. Ik was namelijk wel klaar met puur alleen in de boeken zitten en de vertaalslag naar de praktijk te missen.

Tijdens mijn studie was ik ooit eens getipt om in de compliance wereld te duiken. Dat zou namelijk goed bij mij passen, aangezien ik zeer analytisch, kritisch en best wel een blauwdrukdenker ben. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn zoektocht naar een baan in het compliance werkveld begon. Ik werd destijds geregeld benaderd door detacheerbureaus en besloot eens tussen de berichten door te kijken bij de verschillende bureaus. TPS viel mij al snel op in positieve zin dus besloot ik te gaan solliciteren.

Werken bij TPS - FEC Analist 

Bij TPS kreeg ik de nodige trainingen en cursussen om mijn kennis op gebied van KYC/CDD en de WWFT flink bij te spijkeren. Met een goed gevulde rugzak aan kennis begon ik aan mijn eerste opdracht als FEC Analist natuurlijke personen bij de Rabobank. Hier begon de opgedane kennis van TPS in de praktijk te gaan leven. Vanuit Rabobank kreeg ik een opleidingstraject van 5 maanden, waarin ik nog veel meer vakinhoudelijk ging leren.

Daarnaast komt er ook een stukje professionele ontwikkeling om de hoek kijken. Vanuit TPS word ik gedurende mijn traineeship zeer goed begeleid. Tijdens mijn maandelijkse ontwikkelgesprekken word er dieper ingegaan op punten waar ik tegenaan liep en waar ik mij verder kon ontwikkelen. Zo heb ik mogen leren wanneer het loont om jezelf uit te spreken tegen punten waar je het niet mee eens bent. Maar ook wanneer het juist beter is om niet de discussie aan te gaan en het te laten voor wat het is. Daarnaast merkte ik in mijn ontwikkeling dat ik een stuk flexibeler ben geworden en beter met dynamische omgevingen kan omgaan. Het KYC/CDD werkveld is tenslotte zeer dynamisch en daar heb ik veel uit kunnen leren.

Werkinhoudelijk ging de ontwikkeling ook verder. Ik leerde bij de Rabobank de verschillende risico’s te herkennen, het schrijven van event assessments tot zeer uitgebreide full scope reviews, het mitigeren van risico’s en omgaan met complexe dossiers en situaties waar daadwerkelijk sprake is van een materieel risico op witwassen en/of fraude. Daarnaast was ik bij TPS begonnen aan de Leergang Veiligheid en Integriteit. Daar waar ik bij mijn opdracht veel kennis opdeed over de 1e lijn van compliance, gaat de leergang dieper in op de rol van compliance professionals in de 2e lijn van compliance. Met behulp van het handboek compliance professional en de eerste twee cursussen vanuit het Nederlands Compliance Instituut werd mijn kennis op gebied van compliance, integriteit en ethiek flink uitgebreid. Het onderwerp compliance kreeg een stuk meer betekenis. Naast mijn eigen opgedane ervaring in de 1e lijn werd ik namelijk ook een stuk wijzer over de 2e en 3 e lijn van compliance.

Werken bij TPS - KYC Analist 

Het belang en de betekenis in brede zin van integriteit en ethiek drongen steeds dieper tot mij door. Inmiddels heb ik na iets meer dan 1 jaar de stap van FEC Analist natuurlijke personen bij de Rabobank naar KYC Analist Business Banking bij de ING gemaakt. Ik zag namelijk een mooie kans om mijn kennis verder te vergroten. In mijn huidige functie houd ik mij bezig met de onboarding van grootzakelijke bedrijven. Wat houdt dit nu precies in? Op het moment dat een grootzakelijk bedrijf een rekening wilt openen bij de ING, onderzoek ik de mogelijk KYC/CDD risico’s van de betreffende potentiële klant. Ik kijk naar welke mogelijke risico’s er spelen, of het duidelijk is waarom de klant een rekening bij ING wil openen, hoe risico’s gedurende de klantrelatie gemitigeerd kunnen worden en of de risico’s die komen kijken bij het aangaan van de klantrelatie überhaupt acceptabel zijn.

Uiteindelijk ambieer ik om door te groeien naar een functie als Compliance Officer bij een financiële instelling. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan integere en veilige bedrijfsvoering in de financiële wereld. Ik zie in de rol van Compliance Officer een mooie kans om deze bijdrage daadwerkelijk te leveren.

Werken binnen het compliance werkveld is een ontzettend leerzame ervaring. Onze wereld verandert continu en het werkveld is dan ook zeer dynamisch. Dit maakt dat zowel op de middelkorte- als lange termijn het werk nooit hetzelfde is en zal blijven. Kortom, een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen!