U bent hier:

Onderzoeker bij Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM)

24/07/2024

Geschreven voor het CNN in: maart 2022 

Afgestudeerd, en dan?

In 2016 ben ik begonnen aan de bachelor Criminologie aan de Universiteit van Leiden. Ik heb er destijds voor gekozen om er vier jaar over te doen. Dit omdat ik nog een half jaar stage heb gelopen bij het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en een half jaar zou gaan studeren in Sydney. Helaas bracht covid-19 vroegtijdig een einde aan de exchange periode.

Tijdens de studiemaanden in Sydney kwam ik erachter dat die universiteit een master aanbood die volledig aansloot bij mijn toekomstbeeld en wensen: de Master of Intelligence. Deze master is specifiek gericht op inlichtingen en data-analyse binnen de criminologie. Vanwege de onzekerheid rondom corona heb ik uiteindelijk toch besloten om in Nederland te blijven. Mijn keuze is toen gevallen op de master Forensische Criminologie. Deze master is alsnog onwijs breed, maar ik heb geprobeerd om sturing te geven waar mogelijk. Zo heb ik bijvoorbeeld papers toegespitst op het thema mensenhandel en wilde ik gebruik maken van data-analyse binnen het schrijven van mijn masterscriptie.

 

Studententijd

In mijn studententijd heb ik op twee plekken stage gelopen, de eerste keer was bij een ngo, het CKM, en de tweede bij de politie-eenheid Den Haag. Ik ben bij mijn stages terecht gekomen door te zoeken naar bedrijven en organisaties in de richting van zeden en mensenhandel. Ik heb de websites van die organisaties en LinkedIn in de gaten gehouden voor stagevacatures. Uiteindelijk ben ik via LinkedIn in aanraking gekomen met de vacature voor mijn eerste stage bij de ngo het CKM. Het CKM is onderdeel van Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Waar Fier de opvang en behandeling verzorgt van slachtoffers van mensenhandel, pakt het CKM onderzoek naar dit fenomeen op. Ik was binnen deze ngo volwaardig deel van het team en draaide mee met verschillende onderzoeken naar mensenhandel.

 

Tijdens mijn master wilde ik ook graag stage lopen bij een hele andere organisatie om mijn ervaringen te kunnen vergelijken. Er waren dit keer heel weinig vacatures te vinden in de richting van data-analyse of intelligence binnen de mensenhandel of zeden. Daarop besloot ik een bericht op LinkedIn te posten waarin ik mijn netwerk vroeg om de gouden tip. Via deze weg werd ik benaderd voor een stageplek door de inlichtingenkant van de politie-eenheid Den Haag. Dit was een hele mooie kans, gezien de politieorganisatie veel mogelijkheden biedt. Ik heb me hier hoofdzakelijk beziggehouden met het uitvoeren van onderzoek naar de kenmerken van vermiste jongeren uit JeugdzorgPlus instellingen in de politie-eenheid Den Haag.

 

Werkzaamheden

Uiteindelijk werd ik richting het einde van mijn master benaderd door een oud-collega van het CKM voor een gesprek. Eindstand is dat ik nu werk als projectmedewerker en onderzoeker bij een nieuw team van het CKM. Binnen dit nieuwe team gebruiken we de nieuwste technologieën in de strijd tegen kinder- en mensenhandel en andere vormen van seksueel geweld.

Vanuit mijn functie houd ik mij bezig met het contact en de samenwerking met externe partijen voor verschillende projecten, zoals het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Politie. Als projectmedewerker ben ik zowel inhoudelijk als overkoepelend betrokken bij de verschillende projecten, houd ik de financiën in de gaten en draai ik mee in de lopende onderzoeken. Samengenomen heb ik dus veel verschillende taken en dat maakt mijn werk zo leuk! De reden dat ik hier nu met veel plezier werk is daarnaast ook de impact die je kunt maken binnen een kleinere organisatie. De lijntjes met collega’s zijn zeer kort. Ik krijg daarnaast veel verantwoordelijkheid, ruimte voor (zelf)ontwikkeling en er is vrijheid voor het aanhouden van je eigen werkwijze.

 

How to: een baan vinden?

Hoewel het niet verplicht is om stage te lopen binnen de meeste universitaire studies, kan ik het iedereen alleen maar aanbevelen! Tijdens stages kun je aan anderen laten zien wat je in huis hebt, wat helpt bij het vinden van een baan. Dit is bovendien hét moment om erachter te komen welk vakgebied je leuk vindt, welke baan je zou willen en het soort organisatie waar je wil werken. Daarnaast doe je relevante werkervaring op en bouw je een netwerk op. Het klinkt misschien cliché, maar dat laatste is echt van belang. LinkedIn is hier heel handig voor.