U bent hier:

Blog | Werkzaam als CDD-Analist bij Rabobank

03/10/2022

Mijn naam is Romy van Kuik en vorig jaar heb ik mijn master Opsporingscriminologie aan de Vrije Universiteit behaald. Op dit moment ben ik werkzaam als Customer Due Dilligence (CDD) analist Organisaties bij de Rabobank via Oliver James. CDD is een uitwerking van onder andere het anti-witwas en terrorismebestrijding beleid. Het is momenteel niet alleen een dynamisch onderwerp, maar staat ook vol op in de (publieke)belangstelling. Dit heeft uiteindelijk mijn interesse gewekt als criminoloog.

Hoe ik in het CDD vakgebied ben terechtgekomen

Nadat ik mijn master had afgerond, was ik op zoek naar een uitdagende werkomgeving waarin ik mijn criminologische kennis in praktijk kon brengen. Ik ben begonnen bij International Card Services (ICS) als CDD analist en ben hier vervolgens ruim een halfjaar werkzaam geweest. Toen het project bij ICS eindigde wilde ik mijzelf graag verder ontwikkelen als CDD-analist. Ik merkte dat ik behoefte had om deze ontwikkeling bij een systeembank voort te zetten. Gedurende deze periode ben ik in contact gekomen met Oliver James.

Oliver James

Via een ex-collega ben ik vervolgens in aanraking gekomen met Oliver James. Oliver James is een detacheringsbureau die erg actief is binnen het gebied risk & compliance. Ik had direct het gevoel dat er écht tijd en aandacht werd besteed aan mijn wensen én er werd meegedacht over mijn vervolgstappen. Zelf wist ik dat ik graag bij de Rabobank terecht wilde komen, omdat de Rabobank een speciale sanctie-afdeling heeft. Het sollicitatieproces bij de Rabobank via Oliver James heb ik fijn ervaren, ondanks dat het sollicitatieproces uiteindelijk vrij lang geduurd heeft. Dit kwam met name doordat Oliver James hun vertrouwen in mij heeft uitgesproken door mij proactief aan te nemen. Uiteindelijk ben ik bij de Rabobank begonnen en ben ik hier nog werkzaam. Aan de hand van klantonderzoek, transacties en de verschillende wet- en regelgeving bepaal ik de risico’s op het gebied van witwassen, fraude, corruptie en terrorismefinanciering voor de bank. Zowel vanuit de Rabobank als Oliver James worden verschillende trainingen en cursussen aangeboden om je verder te blijven ontwikkelen.

Criminologie en CDD

Het vakgebied CDD heeft raakvlakken met de criminologie. Criminologie en CDD hebben namelijk beide affiniteit met veiligheid en criminaliteit. Zo heb ik als criminoloog een sterk analytisch vermogen en een dosis nieuwsgierigheid, wat nodig is om de werkzaamheden als CDD analist uit te kunnen voeren. Ook heb ik gedurende de studie verschillende theorieën behandeld waarin het witwassen centraal stond.

Een dag als CDD-analist

Ik heb de vrijheid bij de Rabobank om zelf mijn uren in te delen. Elke maandagochtend beginnen wij met een weekstart om de nieuwe ontwikkelingen, de verwachting en bijzonderheden van deze week te bespreken. Vervolgens is het tijd om individueel aan je eigen dossiers te werken. Tijdens het analyseren van je dossier wordt er gekeken naar de organisatiestructuur, de bedrijfsactiviteiten en de transacties op de rekening van de klant. Indien er nog documentatie en/of enkele vragen zijn, wordt er klantcontact opgenomen. Het liefst probeer ik de klant telefonisch te spreken over zijn of haar bedrijf. Daarnaast is er tijdens de werkdag genoeg tijd om met collega’s te sparren over je dossiers.

Tijdens de coronaperiode waren de CDD afdelingen van de Rabobank allemaal thuis aan het werk. Op dit moment is er steeds meer sprake van hybride werken. Dit houdt in dat ik ongeveer 2 dagen in de week aanwezig ben op kantoor. Het fysieke contact met je collega’s zorgt voor meer interactie het sparren met collega’s is dan laagdrempeliger.

Als je nog vragen hebt over mijn werkzaamheden als CDD analist is het altijd mogelijk om mij een berichtje te sturen via LinkedIn.