U bent hier:

Nieuw! Blog van Compliance Champs

27/05/2024

Van Criminologie naar het ondernemerschap: een persoonlijke reis

Regelmatig krijg ik de vraag: hoe ben jij als Criminoloog uiteindelijk ondernemer geworden? In deze blog neem ik jullie mee in mijn persoonlijke reis naar het ondernemerschap. Graag deel ik de lessen die ik heb geleerd. Mijn naam is Leon Kort, Consultant en mede-oprichter van het Rotterdamse consultancybedrijf Compliance Champs.

Mijn keuze voor Criminologie

Na het voltooien van mijn middelbare school in Venlo in 2008 begon ik mijn reis met de studie Rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze keuze was vooral gebaseerd op mijn vaardigheden in plaats van mijn interesses. Ik vond het in die tijd erg lastig om een studiekeuze te maken omdat ik nog geen duidelijke richting voor ogen had en ik het spannend vond om een gevoelsmatig levensbepalende keuze te maken. Veel middelbare scholieren worstelen hier mee. Tijdens de studie groeide mijn fascinatie voor strafrecht snel: Wat maakt bepaalde gedragingen strafbaar volgens de wet? Hoe worden straffen bepaald en ten uitvoer gelegd? Deze vragen prikkelden mijn nieuwsgierigheid, in tegenstelling tot andere vakken zoals Rechtsgeschiedenis en Bestuursrecht. Opgroeiend in een veilige omgeving kon ik als kind nooit begrijpen waarom mensen zich tot criminaliteit wendden. Uiteindelijk besloot ik mijn interesses te volgen. Na een inspirerende open dag van Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was ik verkocht. Ik besloot Rechten achter me te laten en me te gaan richten op Criminologie: een breed vakgebied dat rechten, psychologie en sociologie naadloos met elkaar verbindt, met criminaliteit als centraal thema.

Criminologiestudenten worden vaak vergeleken met de nieuwe Peter R. de Vries, vooral door degenen die te vaak Crime Scene Investigation (CSI) hebben bekeken. Maar de studie gaat veel dieper dan dat. Criminaliteit intrigeert, zoals blijkt uit de talloze Netflix -series die we allemaal verslinden. Tijdens mijn studie viel het me op dat veel medestudenten ambieerden om bij de overheid te werken, als onderzoeker of recherchekundige. Voor mij was het pad naar het bedrijfsleven echter helder. Ik geloofde dat ik daar beter tot uiting zouden komen. Tijdens mijn bachelor en vervolgens mijn master in Forensische Criminologie aan de Universiteit Leiden, ontwikkelde ik een bijzondere interesse in financieel-economische criminaliteit. Vooral witteboordencriminaliteit boeitme: Wat drijft mensen met een hoge sociale status tot criminaliteit? De complexiteit ervan sprak me aan, evenals de ontwrichtende impact op de samenleving.

 

Van theorie naar praktijk

Tijdens de studie viel het me op dat ik alle vakken wel interessant vond, maar dat ik tegelijkertijd diepgang miste in de materie. Om deze reden ging ik actief op zoek naar een stage in het bedrijfsleven, gericht op financieel-economische criminaliteit. Mijn vader werkte destijds bij de Belastingdienst en had een team van Deloitte Consultants rondlopen op zijn kantoor. Onder het mom ‘nee heb je, ja kun je krijgen’ heeft mijn vader na overleg met mij bij de projectleider geïnformeerd of het forensische team van Deloitte Nederland nog stagiaires zocht. Deze vraag bleek op een goed moment te komen, want ze waren inderdaad op zoek en zo ben ik in februari 2014 gestart als stagiair bij Deloitte Forensic & Dispute Services. Je netwerk (direct of indirect) is altijd groter dan je denkt!

Deze stage betekende een cruciale stap voorwaarts. Dit opende de deur naar een carrière in de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Mijn eerste opdracht was echter geen Forensische, maar een Compliance opdracht. Deze verschuiving bracht me naar de preventieve kant van criminaliteitsbestrijding: financiële instellingen helpen met het voldoen aan wet-en regelgeving (zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme - Wwft) en het minimaliseren van de kans op betrokkenheid bij financieel-economische criminaliteit. Mijn interesse in het Compliance vak werd geboren, en na een jaar heb ik de overstap gemaakt naar het Compliance team van Deloitte Nederland. Gedurende zes jaar kreeg ik de kans om advies te geven aan alle grootbanken in Nederland, enkele verzekeraars en buitenlandse financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Mijn werkzaamheden varieerden van bijvoorbeeld het schrijven en implementeren van beleid tot het implementeren van transactiemonitoringsystemen, geven van trainingen en het uitvoeren van risk assessments.

 

De stap naar het ondernemerschap

Wat heeft mij ertoe gedreven om ‘de veilige haven’ van Deloitte Nederland achter me te laten en uiteindelijk ondernemer te worden? Ik had het enorm naar mijn zin bij Deloitte Nederland. Ik leerden enorm veel, zag veel verschillende organisaties van binnen en ik werkte samen met getalenteerde professionals. De ideale start van mijn carrière. Toch merkte ik na 6 jaar dat ik meer behoefte kreeg aan vrijheid. Vrijheid om zelf de markt te verkennen en mijn eigen visie te ontplooien. Om echt mijn eigen verhaal te vertellen in plaats van het verhaal van een grote corporate vertegenwoordigen. Tijdens mijn tijd bij Deloitte Nederland kwam ik Peter Engering (mijn compagnon) tegen. We hadden al snel een klik. Niet alleen omdat we beiden in Rotterdam woonden en ook verschillende passies delen (zoals sport, wijn en reizen), maar ook omdat we dezelfde werkmentaliteit hebben. We vinden allebei ons werk leuk en proberen altijd een stapje extra te zetten. Vaak hebben we aan enkele woorden genoeg om elkaar goed te begrijpen. Daarnaast kwamen we er beiden achter dat we complementair zijn aan elkaar: Peter is enorm commercieel en ziet overal kansen. Tegelijkertijd ben ik bijvoorbeeld weer meer van de structuur. Dat vult elkaar goed aan. Het is dan ook geen wonder dat we met elkaar in gesprek raakten om samen een business op te starten. Ik vond dat spannend. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie en het voelde als een ver-van-mijn bed show. Tegelijkertijd had ik na die jaren bij Deloitte Nederland voldoende ervaring en expertise opgebouwd om de stap te durven wagen. Na een korte uitstap bij een Zweedse consultancy partij, ben ik met Peter in het diepe gesprongen. We zijn ons eigen consultancybedrijf gestart: Compliance Champs. En nu twee jaar later, zou ik niet meer terug willen.

 

Wat doen we eigenlijk bij Compliance Champs?

Compliance Champs is een Rotterdams consultancybedrijf. Wij adviseren banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en aanbieders van cryptodiensten op het gebied van Compliance risico management. Inmiddels bestaat ons team uit 8 collega’s. Onze expertise zit vooral in het domein van financieel-economische criminaliteit en crypto compliance. We willen een ‘nichepositie’ innemen in de compliance markt. We werken met ervaren mensen die in staat zijn om klanten zowel strategisch als operationeel te ondersteunen bij het inrichten van hun risicomanagement. Wij richten ons daarnaast op de wat nieuwere en complexere fenomenen, zoals misbruik van cryptomunten en witwassen via handelstransacties (Trade-Based Money Laundering). Kennisdeling is hierbij belangrijk, zodat instellingen hun rol als poortwachter van het financiële systeem zo goed mogelijk kunnen vervullen. Zo geven we veel trainingen aan financiële instellingen over hoe kan worden witgewassen met cryptomunten. Hier komt ook mijn achtergrond als criminoloog goed van pas: nadenken over de methoden en technieken die door criminelen worden gebruikt om wit te wassen, bijvoorbeeld via cryptomunten. Ook beleidsmatig ben ik bezig. Zo heb ik recent voor een grootbank het beleid geschreven over Trade-Based Money Laundering. Hoe kan de bank de risico’s op het faciliteren van witwassen via handelstransacties beheersbaar houden? Criminologische inzichten kunnen hierbij worden gebruikt om effectievere risicobeheerstrategieën te ontwikkelen. Dit kan onder meer het identificeren van kwetsbaarheden binnen organisaties omvatten, het ontwikkelen van scenario's voor potentiële criminele activiteiten en het implementeren van maatregelen om risico's te beheersen en te verminderen. Daarnaast ben je als criminoloog een bruggenbouwer: je bent enerzijds juridisch onderlegd, maar je begrijpt ook de gedragskant van criminaliteit. Ik pas de vaardigheden en kennis die ik heb vergaard tijdens mijn studie nog elke dag toe. En op die manier probeer ik elke dag de financiële sector een stukje veiliger te maken.

 

Wat heb ik geleerd?

Benieuwd naar welke adviezen ik zou geven aan jonge criminologen? Na 10 jaar werkervaring kan ik het volgende delen:

  • Denk groot: als jij een droom hebt en je wil daar alles voor doen en niets voor laten, dan is de kans heel groot dat je dit ook gaat bereiken. Onderschat jezelf niet!
  • Verbreding van kennis in aanvullende vakgebieden vergroot je inzetbaarheid. Zo kun je Criminologie combineren met een studie Economie, Bedrijfskunde of Rechten.
  • Investeer in een sterk professioneel netwerk voor loopbaanontwikkeling. Mijn lidmaatschap van de studievereniging en studentenvereniging heeft mij zowel privé als zakelijk fijne contacten opgeleverd. Wil je ergens aan tafel komen? Zorg voor een warme introductie. Misschien kent jouw buurman of die vriend van je ouders wel de persoon die jij graag wil spreken!
  • Loop stage om praktijkervaring op te doen en je interesses te ontdekken. Door een stage leer je niet alleen een organisatie met haar medewerkers kennen, maar je krijgt ook meer inzicht in wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En niet onbelangrijk: wat je niet leuk vindt en waar je niet goed in bent.
  • Blijf jezelf ontwikkelen door middel van continue educatie en training. De maatschappij staat niet stil en ook methoden en technieken van criminelen veranderen. Blijf je daarom verdiepen in de inhoud, maar ontwikkel ook je ‘soft skills’. Zo zijn in mijn werk als Consultant specifieke vaardigheden van belang zoals bijvoorbeeld het ontdekken van kansen, presenteren, overtuigen en stakeholdermanagement.
  • Durf te ondernemen, maar zorg wel dat je goed voorbereid bent. Zonder mijn ervaring bij Deloitte Nederland zou ik onvoldoende bagage hebben gehad om succesvol te kunnen zijn in de markt. Richt je de eerste jaren van je carrière op het vergroten van je netwerk en het ontwikkelen van je kennis en expertise. Samen weet je meer dan 1, dus complementaire partners voor succesvol teamwork kan ik van harte aanbevelen.
  • Wees flexibel in je carrièreplanning en volg je passie naar nieuwe uitdagingen. Het is nooit te laat om een afslag te nemen en iets anders te doen. Je bent regisseur van je eigen leven.

Wil je meer weten over werken bij Compliance Champs? Kijk dan op onze website www.compliancechamps.com of neem contact met mij op via 0683330213.